Dominikanska crkva u Gradu se zatvara zbog obnove, mise će biti u Rozarija

Crkva sv. Dominika u Dubrovniku privremeno će biti zatvorena zbog obnove, a sva liturgijska slavlja slavit će se u crkvici Rozario koja se nalazi preko puta glavnog ulaza u crkvu sv. Dominika.

„Prema procjeni stručnjaka radovi će trajati najdulje osam mjeseci, počevši od 1. ožujka 2017. Dakle, nadamo se da ćemo se u crkvu sv. Dominika vratiti u studenom 2017. godine“, objasnio nam je prior samostana fr. Matijas Farkaš te rekao nešto više o samoj obnovi.

„Obnova crkve i samostana sv. Dominika pripremana je od prosinca 2015. u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Hrvatskim restauratorskim zavodom i Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku. Potporu u obnovi dali su nam Ured predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatska dominikanska provincija, Dubrovačka biskupija i Grad Dubrovnik.

Obnova će teći u nekoliko faza. U prvoj fazi namjeravamo obnoviti vanjska pročelja samostana i crkve, crkvu sv. Dominika, crkvu Navještenja BDM ili kako je Dubrovčani rado zovu ‘crkva sv. Tereze’ te crkvu sv. Luke. Nakon toga slijedi unutarnja obnova samostanskih prostorija i na kraju ostale okolne crkve: Rozario, sv. Jakov Pipunar i sv. Lazar.

S obzirom da je u prvoj fazi obnove uključena crkva sv. Dominika sva liturgijska slavlja privremeno slavimo u crkvici Rozario“.

Angelina Tadić

izvor: Web portal Dubrovačke biskupije

Najnoviji članci

Predstavljanje knjige dr. Zvonke Džankića